Energy Make-over

Bij een Energy Make-over wordt een huis of gebouw integraal bekeken op alle mogelijkheden om energie te besparen en duurzame energie te oogsten. Dit wordt vervolgens in overeenstemming gebracht met uw behoeften en wensen.

We loodsen u door de mogelijkheden heen. U neemt uitsluitend “no regret” maatregelen - maatregelen  waar u ook na 10 jaar nog steeds geen spijt van heeft. Bijvoorbeeld, neem geen CV als uw inschat dat u “van het gas af” wil met een warmtepomp. Of, stel na-isolatie  van de Spau-muur uit als u inschat dat het buitenblad van uw woning er eraf gaat en isolatie met een veel hoger Rc-waarde mogelijk wordt. Hieronder enkele projecten

Project 1 (verhaal van klant over verloop van haar Energy Make-over)

Mevrouw Oostenbrink heeft door Freenergics een Energy Make-over laten uitvoeren. Ze was hierover zo tevreden dat ze haar ervaringen heeft samengevat:

“Op 12 december had ik mijn eerste gesprek met de heer Tammo Bieze, directeur van Freenergics uit Boxtel. Al jaren liep ik met plannen om ´selfsupporting´ te worden en zonnepanelen op het dak te laten plaatsen. In het plaatselijke weekblad, had ik een advertentie gezien van Freenergics en ik greep dit, naar mijn gevoel, juiste moment aan om door te pakken. Dus gebeld en gemaild en uiteindelijk zat de heer Bieze bij mij aan tafel om een en ander door te spreken.

Als eerste adviseerde hij om mijn altijd koude vrijstaande huis te isoleren door de spouwmuren op te laten vullen met EPS-parels. De zolder was ook al een jaren durende strijd tegen de kou en hij opperde dat het makkelijk was om van buitenaf isolatieplaten op het dak te plaatsen (twee dagen werk).

Als dit gebeurd zou zijn, dan was het huis “klaar” voor zonnepanelen en zou het rendement de moeite waard worden. Een zonneboiler zou voor warm water zorgen en kon ook op de wasmachine en aangesloten worden.
 
Ik kon niet wachten op de offerte, zo'n zin had ik in de aanpassingen en het lonkende vooruitzicht om eindelijk warm op de bank te kunnen zitten zonder ijskoude voeten en een druppend neuspuntje.

Al snel kwam de offerte in de vorm van een totaalpakket: 12 zonnepanelen en een zonneboiler voor de warmwatervoorziening (tot 95 graden Celsius). Het verwijderen van de pannen en het van buiten isoleren van het gehele dak, terugplaatsen van pannen, vervanging van de goten. Na-isoleren van de Spau-muur isolatie . Dit alles binnen één week te verwezenlijken.

  • Op 16 maart vonden de werkzaamheden een aanvang met het plaatsen van de steigers (ploegje van 2 man).
  • 's Maandags kwam het ploegje dakwerkers die als een razende de pannen van het dak haalden en de isolatieplaten bevestigden (2 dagen werk).
  • Op dinsdag verscheen het toilethuisje op de oprit en kwam een derde dakwerker meewerken.
  • Op woensdag werden de twee dakraampjes aan de schaduwzijde van het dak geplaatst en gingen de pannen er ook weer op.
  • Twee stevige mannen kwamen donderdag in een middagje de panelen en de zonnecollector ten behoeve van de boiler plaatsen. Tussendoor waren er ook nog twee mannen verschenen die gaten boorden en de spouwmuren vulden (2 middagen werk). Op donderdag kwamen ook de twee loodgieters om de goten en de regenpijpen te bevestigen (1 dagje werk).
  • Nu begon alles op zijn einde te lopen. Vrijdag werden de laatste klusjes gedaan, de dakramen werden aan de binnenkant keurig afgewerkt en de daklijsten kregen de mooiste pannen voor het vooraanzicht. Tegelijkertijd kwamen er een monteur om de omvormer op zolder te bevestigen en de communicatie in order te maken. Om vier uur nam ik met spijt afscheid van de dakwerkers en de monteurs.
  • Het werd opeens stil in huis. Maar gelukkig . Op zaterdag werden de steigers nog weggehaald. De dinsdag erop kwam Harold de zonneboiler op de collector aansluiten en als toefje room op de taart werd het toilethuisje van de oprit verwijderd.

Totaal aantal arbeidskrachten: 14 verschillende man ter plekke en 7 dagen werk en eindelijk …. warmte op zolder en in de woonkamer.

Wat overbleef was (en bijna vergeten) dit nieuws te melden aan Enexis, de netwerkbeheerder. Aangezien de Slimme Meter twee weken eerder al geplaatst was, leverde dat verder geen problemen op.

Mede door het heerlijke weer en het vakmanschap van de mannen plus het nodige coördinerende werk achter de schermen door Freenergics, is het ingrijpende project op een efficiënte en vlotte wijze gerealiseerd. Laat nu de zon maar schijnen!”

Project 2

Een familie (leeftijd 40—50 jaar)  in een buitengebied, met een verbruik van 18.000 kilowattuur per jaar, wil graag zelfvoorzienend worden. Er is een warmtepomp die ook volledig voorziet in de warm tapwater productie. Een dak is echter niet beschikbaar, maar er wel veel grond. De familie wil het uitzicht niet “vervuilen”. Een standaard vrijveld opstelling is dus niet aan de orde omdat deze minimaal 1.8m hoog komt, gezien vanaf het maaiveld.

Uiteindelijk ontwerp en realiseert Freenergics een 57x320 Wp installatie op een laag gelegen vrij veld systeem van Magnelis Staal. (zink/magnesium coating) waarbij het uitzicht over het landelijk gebied niet wordt aangetast. Een 220 m grondkabel wordt ingegraven waarbij het kabeltraject ook onder terrassen en grintpaden door gaat.

De omvormer en communicatie apparatuur wordt beschermd opgehangen in de nabijheid van de panelen.

De realisatie, incl. alle grondwerken, neemt netto 2,5 dagen in beslag.

Foto StrikProject 3

Een familie (leeftijd 60-70 jaar) bezit twee huizen op één perceel; de hoofdwoning en het kantoor. De familie heeft besloten om hun huis en te verduurzamen, toekomstbestendig  te maken en dus niet te verhuizen naar een appartement. Hun ambitie is om alle besparingen die binnen 10 jaar zijn terug te verdienen uit te voeren en vervolgens zoveel mogelijk energie zelf te maken.

Er is eerst een analyse gemaakt van alle besparende maatregelen, met het daarbij behorende lagere stroomverbruik. Na financiële overwegingen is een besluit gevallen om de volgende zaken te vervangen: 2 zeer oude CV ketels, een vloerverwarmingspomp en de mechanische luchtventilatie. Op het bijgebouw is een zonnepaneel installatie geplaatst die precies de rest-inkoop aan stroom opvangt: 14 panelen van 300 Wp.

Afrondendende werkzaamheden in het kader van de make-over; het isoleren van een 5 m2 dakbeschot (koude plek op zolder), plaatsen van tochtstrips bij buitendeur, een plaatsen van een bewegingsmelder etc.

Verder zijn er 40 halogeenlampen vervangen door warme LED lampen, waarvan 50% dimbaar.

In 1,5 dag zijn alle werkzaamheden uitgevoerd. Project is in een beweging ook opgeleverd aan de eigenaar.

Foto BarendseProject 4


Gezin met jonge kinderen (leeftijd ouders 35-45 jaar) wil graag 90% van hun eigen energie zelf maken. Het huidige stroomverbruik zal op korte termijn wat dalen, maar ook weer stijgen vanwege het verbruik van de kinderen. Een 15 x 270 Talesun all-black systeem wordt overwogen. Er wordt echter ook voorzien dat het tapwater de komende jaren nog fors kan stijgen. De CV ketel kan samenwerken met een zonneboiler. Daarom wordt 1 paneel verruild voor een zonnecollector. Een 200 liter boiler wordt bij de CV geplaatst. De maatvoering van de collector is gelijk aan die van de zonnepanelen zodat het dakvlak er verzorgd uit blijft zien.

Bij de wasmachine op zolder wordt een hotfill geplaatst zodat de kleding wordt gewassen met warm water van de zonneboiler.

Foto StrikIndustrieweg 7A  | 5281 RW Boxtel | T: 0411 - 68 97 25 | F: 0411 - 67 13 22 | info@freenergics.nl